
Zdravá karfiolová pizza
„Poprosím vás jednu hawai a salámovú s chilli papričkami,“ hlasno zamľaskáte a vtedy sa s hrôzou zobudíte zo sna. Snívalo sa vám, že si objednávate dve poriadne veľké lepko(a)vé pizze a radi by ste tento sen vyradili z obehu. Recept na fit karfiolovú pizzu bez lepku a mlieka vám s tým rád pomôže. A môžete jej skutočne zjesť veľa, úplne bez výčitiek.
Zdravé cesto na pizzu z karfiolu hravo nahradí obyčajné múčne cesto. Jedlu uberie množstvo sacharidov i kalórií a navyše zvýši obsah vlákniny a bielkovín. Ak máte radi pizzu, určite si pochutíte.
Karfiol je bohatý na vitamíny, minerály, antioxidanty a tiež veľa vlákniny, ktorá podporuje trávenie. Považuje sa za najlepšiu prevenciu rakoviny hrubého čreva. Podporuje tiež funkciu kĺbov a šliach, spomaľuje vypadávanie vlasov, spevňuje nechty, hojí zápaly pokožky, pomáha regenerovať sliznicu čriev, stimuluje rast a regeneráciu buniek, podnecuje krvotvorbu, zabezpečuje optimálne zásobovanie buniek živinami, podporuje imunitný systém, pomáha predchádzať infekciám a navyše aj znižuje krvný tlak. Hotový zázrak rastúci na záhrade.
Zdravá karfiolová pizza poteší vaše bruško a ak si ju potriete aj domácim rajčinovým pretlakom a posypete svojou obľúbenou oblohou, potešíte aj svoje chute. Zdravá, jednoduchá a chutná pizza už nie je len nedosiahnuteľným snom.
Ak vás takéto alternatívne cesto na pizzu zaujalo, určite si tiež pozrite a vyskúšajte recepty na pizza cesto z ľanových semiačok, pizza cesto z cukety a pizza cesto z tuniaka.
Ingrediencie
- 1 karfiol, nakrájaný na malé ružičky
- 1 vajce
- 50g strúhaného syra
- ½ ČL morskej soli (odporúčam túto)
- ½ ČL sušeného oregana
- ¼ ČL mletého čierneho korenia
- obloha (podľa preferencií)
Postup
- Karfiól rozmixujeme v mixéri na malé “ryžové” kúsky.
- Rozmixovaný karfiól dáme na panvicu a asi 8 minút ho opekáme do zmäknutia.
- Keď je karfiól mäkký a začína byť dohneda, vložíme ho do utierky (gázy) a vyžmýkame z neho čo najviac vody. Je dôležité, aby bol čo najsuchší.
- Keď sme ho poriadne vysušili, dáme ho do misky spolu s ostatnými ingredienciami a poriadne zamiešame.
- Cesto následne uložíme na pekáč (vystlatým papierom na pečenie) do tvaru pizze.
- Pečieme ho na 220 stupňoch cca 15 minút – dozlatista.
- Potom na pizzové cesto poukladáme suroviny podľa chuti (paradajkový pretlak, šunka, špenát, kukurica, šampiňóny..) a dáme piecť na ďalších 7-10 minút.

Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 171 KCal | |
Sacharidy | 9 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bielkoviny | 15 g | |
Tuky | 7 g |