Fit Recepty
Sleduj ma
Zdravý slivkovo-jablkový crumble

Zdravý slivkovo-jablkový crumble

Milujem crumble s akýmkoľvek ovocím. Momentálne je však sezóna sliviek a keďže ich bolo všade neúrekom, rozhodla som sa zakomponovať ich do tejto pečenej dobroty spolu s jablkami. Crumble je v podstate zapečené ovocie s chrumkavou posýpkou. Vyskúšajte aj vy tento zdravý slivkovo-jablkový crumble a pochutnajte si na ňom napríklad na raňajky.

Recept si vyžaduje len minimum sladidla - ja používam xylitol, avšak môžete pridať aj stéviu alebo trstinový cukor. Nepoužívajte však likvidné sladidlá v prípade, že chcete zachovať jeho perfektnú chrumkavosť.

Najradšej si crumble vychutnávam ešte teplý na raňajky, niekedy aj ako zdravý dezert. Obzvlášť poteší v jesennom či zimnom období, kedy prichádza čas ovocných čajov a večerov strávených pri dobrom filme. Teplé slivky a jablká v tomto zdravom crumble môžete tiež pripraviť vo vianočnejšom duchu, pridaním škorice - rozohreje vás a prevonia celý byt. S pomocou mandľovej múky sa dá crumble pripraviť bez lepku.

Ak by ste si chceli v tomto crumble so slivkami a jablkami navýšiť obsah bielkovín, skúste ovocie posypať hrudkovitým tvarohom. Ten dezert nie len obohatí o bielkoviny, ale aj osvieži. Recept je veľmi jednoduchý a hotový ho budete mať raz-dva, poďte ho hneď vyskúšať. Najlepšie chutí ešte teplý.

Ingrediencie

  • 400 g čerstvých sliviek
  • 2 menšie jablká
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • na posýpku:
  • 2 PL zmäknutého kokosového oleja (alebo masla) (odporúčam tento)
  • 60 g celozrnnej/ovsenej múky (prípadne mandľovej)
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1-2 PL xylitolu (alebo trochu stévie) (odporúčam tento)
  • 10 g kokosu

Postup

  1. Ovocie očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Poukladáme ho na spodok dvoch menších zapekacích misiek alebo jednej veľkej misy.
  3. Ovocie pokvapkáme citrónovou šťavou.
  4. V miske rukou rozmiešame zmäknutý kokosový olej alebo maslo, ľubovoľnú múku, sladidlo a prášok do pečiva.
  5. Vzniknuté tuhé cesto namrvíme na pripravené ovocie.
  6. Crumble posypeme strúhaným kokosom a pečieme ho približne 30 minút pri 190 stupňoch do zlatista.
Čas prípravy40 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal378 KCal
Sacharidy55 g
Vláknina9 g
Bielkoviny6 g
Tuky15 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu