
Brokolicový koláč s mrkvovou nátierkou
Tento zdravý brokolicový koláč s mrkvovou nátierkou si môžete pripraviť na raňajky alebo večeru. Príprava je jednoduchá a rýchla a určite poteší nejedného celiatika, keďže koláč sa dá pripraviť aj bez lepku (s použitím cícerovej alebo inej bezlepkovej múky). Brokolica je v tejto forme veľmi chutná a mrkvové nátierky snáď poznáme všetci. Sú jemné, šťavnaté a jemne sladké. Táto nátierka s mrkvou, tvarohom a vajíčkom tak dodáva celému slanému koláču ešte lepšiu chuť a navyše aj viac bielkovín.
Brokolicový koláč si môže bez obáv dopriať každý priaznivec zdravej stravy, športovec ale aj ktokoľvek na diéte, keďže má priaznivé nutričné hodnoty a obsahuje pomerne málo kalórií. Oranžovo-zelená kombinácia farieb tohto jedla pôsobí na tanieri veľmi lákavo a tí z vás, ktorí ,,jedia očami,, si tento fit recept určite zamilujú. Slaný koláč môžete podávať posypaný zelenou cibuľkou alebo inou zeleninou, či dokonca s opečenými semienkami tekvice a slnečnice.
Takýto fit brokolicový koláč sa skvelo hodí aj ako netradičné pohostenie pre hostí namiesto klasických chlebíčkov. Pripravený ho máte za 30 minút a všetko čo potrebujete urobiť, je suroviny rozmixovať dohromady a upiecť. Vyskúšajte nabudúce takéto pohostenie a sledujte tie prekvapené výrazy v tvári. Zdravé jedlo môže vyzerať aj chutiť dobre - ale to už verím, vďaka týmto fit receptom dobre viete :)
Ingrediencie
- 200g brokolice
- 2 vajcia
- 3 PL cícerovej (alebo inej) múky (odporúčam túto)
- štipka morskej soli
- štipka cesnakového korenia (odporúčam toto)
- na nátierku:
- 3 mrkvy
- 200g tvarohu
- 2 vajcia uvarené na tvrdo
- štipka soli (odporúčam túto)
- štipka kari korenia
- jarná cibuľka
Postup
- Brokolicu si spolu s vajíčkami rozmixujeme čo najviac dohladka.
- Do zmesi primiešame múku, soľ a cesnakové korenie a cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlatej tortovej formy (s priemerom zhruba 22cm).
- Koláč pečieme 15 minút na 180 stupňoch do zlatista.
- V mixéri si rozmixujeme mrkvu na drobné kúsky.
- V miske ju následne zmiešame so všetkými ostatnými surovinami na nátierku.
Čas prípravy | 25 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 298 KCal | |
Sacharidy | 15 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 37 g | |
Tuky | 10 g |