Fit Recepty
Sleduj ma
Cícerové kari s batátmi v kokosovom mlieku

Cícerové kari s batátmi v kokosovom mlieku

Ak hľadáte inšpiráciu na zdravý, výživný obed s cícerom, vysokým obsahom vitamínov a minerálov - a možno aj trocha exotický na osvieženie jedálnička, vyskúšajte toto cícerové kari s batátmi v kokosovom mlieku. Zachutilo u nás úplne každému, kto ho ochutnal. Pripravte si toto zdravé jedlo tiež a presvedčte sa o tom, že aj bezmäsité a vegánske jedlo môže byť naozaj chutné.

Základ receptu tvoria sladké zemiaky, cícer a kokosové mlieko. Tie sú dochutené koreninami, vďaka ktorým získa jedlo orientálny nádych. Jedlo je jednoduché, rýchle a plné živín. Na mikronutrienty bohatý cícer mu dodá jemnú orieškovú príchuť a batáty ho osladia a podporia dávkou vitamínu A, draslíka a vlákniny. Kokosové mlieko v recepte hravo nahradí smotanu a navyše hraje dokonalú súhru chutí s ostatnými surovinami v recepte.

Cícerové kari s batátmi v kokosovom mlieku patrí u nás doma medzi najobľúbenejšie recepty, po ktorom siahnem v prípade, že máme práve chuť na chutné a zdravé bezmäsité jedlo s neobyčajnou chuťou. Verím, že ak ho raz vyskúšate, stane sa pravidelnou súčasťou vášho zdravého jedálnička. Najradšej toto vegánske jedlo podávam spolu s pšenom, no môžete si ho pripraviť aj s quinoou, bulgurom, kuskusom alebo ryžou.

Ingrediencie

  • 300 g uvareného cíceru
  • 400 ml kokosového mlieka (v plechovke, najlepšie light) (odporúčam toto)
  • 600 g udusených/upečených batátov
  • 1 PL olivového oleja odporúčam tento
  • 1 veľká cibuľa
  • 1-2 ČL kari korenia (prípadne pasty)
  • 1 ČL garam masala (voliteľné)
  • 1 ČL medu/javorového sirupu (môžete vynechať)
  • štipka mletého koriandru
  • 1/2 ČL morskej soli
  • voda (podľa potreby)
  • Tipy na prílohy:
  • pšeno
  • ryža
  • quinoa (odporúčam túto)
  • bulgur
  • kuskus

Postup

  1. V hlbokej panvici si na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
  2. Pridáme korenia, zamiešame a zalejeme kokosovým mliekom (aj s jeho hustou časťou).
  3. Pridáme uvarený cícer, upečené a na malé kúsky nakrájané sladké zemiaky, med alebo javorový sirup, osolíme a celú zmes spolu varíme ešte 10 minút, pričom ju občas premiešame a ak treba, podlejeme ju trochou vody.
  4. Keď má po 10 minútach omáčka požadovanú konzistenciu, odstavíme panvicu z horáka. V opačnom prípade ju zahustíme pomocou 1 ČL škrobu rozrobeného v troche vody a necháme prevrieť.
  5. Jedlo podávame teplé spolu so zvolenou oblohou.
Čas prípravy35 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal350 KCal
Sacharidy47 g
Vláknina9 g
Bielkoviny9 g
Tuky11 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu