
Cícerové kari s batátmi v kokosovom mlieku
Ak hľadáte inšpiráciu na zdravý, výživný obed s cícerom, vysokým obsahom vitamínov a minerálov - a možno aj trocha exotický na osvieženie jedálnička, vyskúšajte toto cícerové kari s batátmi v kokosovom mlieku. Zachutilo u nás úplne každému, kto ho ochutnal. Pripravte si toto zdravé jedlo tiež a presvedčte sa o tom, že aj bezmäsité a vegánske jedlo môže byť naozaj chutné.
Základ receptu tvoria sladké zemiaky, cícer a kokosové mlieko. Tie sú dochutené koreninami, vďaka ktorým získa jedlo orientálny nádych. Jedlo je jednoduché, rýchle a plné živín. Na mikronutrienty bohatý cícer mu dodá jemnú orieškovú príchuť a batáty ho osladia a podporia dávkou vitamínu A, draslíka a vlákniny. Kokosové mlieko v recepte hravo nahradí smotanu a navyše hraje dokonalú súhru chutí s ostatnými surovinami v recepte.
Cícerové kari s batátmi v kokosovom mlieku patrí u nás doma medzi najobľúbenejšie recepty, po ktorom siahnem v prípade, že máme práve chuť na chutné a zdravé bezmäsité jedlo s neobyčajnou chuťou. Verím, že ak ho raz vyskúšate, stane sa pravidelnou súčasťou vášho zdravého jedálnička. Najradšej toto vegánske jedlo podávam spolu s pšenom, no môžete si ho pripraviť aj s quinoou, bulgurom, kuskusom alebo ryžou.
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 300 g uvareného cíceru (kúpite tu)
- 400 ml kokosového mlieka (v plechovke, najlepšie light) (odporúčam toto)
- 600 g udusených/upečených batátov
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 1 veľká cibuľa
- 1-2 ČL kari korenia (prípadne pasty) (odporúčam toto)
- 1 ČL garam masala (voliteľné) (odporúčam toto)
- 1 ČL medu/javorového sirupu (môžete vynechať) (odporúčam tento)
- štipka mletého koriandru
- 1/2 ČL morskej soli
- voda (podľa potreby)
- Tipy na prílohy:
- pšeno (odporúčam toto)
- ryža (odporúčam túto)
- quinoa (odporúčam túto)
- bulgur (odporúčam tento)
- kuskus (odporúčam tento)
Postup
- V hlbokej panvici si na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
- Pridáme korenia, zamiešame a zalejeme kokosovým mliekom (aj s jeho hustou časťou).
- Pridáme uvarený cícer, upečené a na malé kúsky nakrájané sladké zemiaky, med alebo javorový sirup, osolíme a celú zmes spolu varíme ešte 10 minút, pričom ju občas premiešame a ak treba, podlejeme ju trochou vody.
- Keď má po 10 minútach omáčka požadovanú konzistenciu, odstavíme panvicu z horáka. V opačnom prípade ju zahustíme pomocou 1 ČL škrobu rozrobeného v troche vody a necháme prevrieť.
- Jedlo podávame teplé spolu so zvolenou oblohou.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 350 KCal | |
Sacharidy | 47 g | |
Vláknina | 9 g | |
Bielkoviny | 9 g | |
Tuky | 11 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
VegetariánskeBez laktózyBez vajecQuinoaObed a večera bez múkyVegánske obedy a večereObed a večera so sladkými zemiakmiBezvaječné recepty na obed a večeruZdravé recepty s kokosom bez cukruBezlepkové recepty s batátmiDiétne recepty s ryžou na chudnutieBezlepkové recepty s quinoouZdravé vegan recepty s quinoouVegánske recepty s kuskusomZdravé veganske zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.