Fit Recepty
Sleduj ma
Fit kuracia Tikka Masala

Fit kuracia Tikka Masala

Poďme opäť zájsť jednou nohou do Indie. Fit kuracia Tikka Masala je ďalšie z mojich obľúbených jedál, ktoré prekvapí svojimi netradičnými, orientálnymi chuťami. V jedle nájdete množstvo exotických korenín, ktoré ho fantasticky dochutia. A nebojte sa, jedlo nie je vôbec náročné na prípravu, aj keď to tak môže na prvý pohľad vyzerať. Poďte sa na neho teda pozrieť.

Tikka Masala je tradičné indické jedlo, ktoré v sebe ukrýva kúsky kuracieho mäsa obalené v krémovej, paradajkovej omáčke hýriacej všemožnými koreninami. Nechýba garam masala, kurkuma, čerstvý zázvor, rasca, koriander ani kardamón. Ak náhodou tieto koreniny vo vašej kuchyni ešte zastúpenie nemajú, bežte to napraviť - prichystať sa z nich totiž dá množstvo neskutočne chutných jedál. A nájdete ich snáď v každom veľkom supermarkete. Kuracia tikka masala dokonca patrí k jedným z najobľúbenejších jedál Veľkej Británie.

Táto zdravá kuracia Tikka Masala je zahustená jogurtom, nenájdete v nej teda zbytočne vysoký obsah tuku z plnotučnej smotany, ktorá sa v tomto jedle bežne používa (a to v nemalom množstve). Nezabudnite ale použiť jogurt s obsahom tuku okolo 3%, v tomto prípade vám nezhrudkovatie. Táto tikka masala vo fit verzii obsahuje na porciu iba 5 g tuku a až cez 50 g bielkovín!

Musím povedať, že toto jedlo chutí najlepšie, keď necháte mäso marinovať cez noc v chladničke. Vtedy sa všetky chute jedla dokonale prepoja. Dajte si teda pripomienku do telefónu a na druhý deň sa môžete pustiť do prípravy :)

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Ingrediencie

  • 1 kg kuracích pŕs
  • 50 g paradajkového pretlaku
  • 1 PL olivového oleja (Odporúčam tento extra panenský, zaradený do TOP100. Zľava 3€ s kódom M2N7362F)
  • 1 cibuľa
  • 450 g sekaných paradajok (môžu byť z konzervy)
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 300 g bieleho jogurtu (3% tuku)
  • 4 ČL čerstvého, nastrúhaného zázvoru
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 ČL kurkumy
  • 3 ČL korenia garam masala
  • 2 ČL mletého koriandru
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletej rasce
  • štipka kardamónu

Postup

  1. V mise si zmiešame polovicu dávky jogurtu so všetkými koreninami.
  2. Pridáme na malé kúsky nakrájané kuracie mäso, poriadne ho zamiešame s marinádou a prikryté ho necháme marinovať v chladničke (ideálne cez noc).
  3. Na druhý deň si vo veľkom hrnci na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu.
  4. Pridáme sekané paradajky, paradajkový pretlak a zmes chvíľu miešame.
  5. Následne pridáme do omáčky namarinované mäso aj s marinádou.
  6. Mäso s omáčkou dobre premiešame, prikryjeme a za občasného miešania dusíme po dobu 25 minút.
  7. Potom mäso odkryjeme, pridáme k nemu prelisované strúčiky cesnaku a odokryté ho varíme ešte 5-10 minút.
  8. Nakoniec mäso odstavíme z tepla a vmiešame do neho druhú časť jogurtu.
  9. Hotové kuracie Tikka Masala podávame spolu s uvarenou ryžou (najlepšie druh basmati alebo jasmínová).
Kniha Obedy a večere
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Kúpiť knihu
Čas prípravy45 minút
Výdatnosť5 porcií
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal320 KCal
Sacharidy12 g
Vláknina2 g
Bielkoviny51 g
Tuky5 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu