
Fit minestrone polievka
Mali ste už minestrone? Fit minestrone polievka v sebe ukrýva všemožné druhy zeleniny. Čím viac, tým lepšie. Pokojne sa nechajte odviazať a pridajte aj vašu obľúbenú zeleninu. Poďte skúsiť túto známu taliansku polievku, vo verzii s hlivou ustricovou a quinoou.
Základom receptu na minestrone polievku je vždy kopec zeleniny. Potom sa pridáva ešte biela či strakatá fazuľa a polievka sa dokorení. Zvyknú sa do nej pridávať aj cestoviny, no ja si ju najradšej pripravujem s quinoou. Tá polievku obohatí o kvalitný zdroj bielkovín, mikronutrientov a komplexných sacharidov. Ak ju však náhodou práve doma nemáte, môžete do nej pridať buď cestoviny, alebo si polievku pripraviť úplne bez nich.
Nezľaknite sa ani dlhého zoznamu surovín. V polievke sa totiž použije množstvo druhov zeleniny, ale aj korenín. Aké druhy zeleniny sú do tejto polievky skvelé? Pridať môžete napríklad aj pór, stopkový zeler, zemiaky, kapustu, červenú papriku, hrášok, kaleráb, ružičkový kel a mnoho ďalších.
Moja minestrone polievka je s quinoou a hlivou ustricovou, čo pre mňa fungovalo ako veľmi chutná kombinácia. Je to nutrične hodnotná polievka, ktorá aj dobre zasýti. Práve preto je skvelá nielen ako súčasť obeda, ale podávať ju môžete s pokojným svedomím aj ako ľahšiu, teplú večeru. Je výdatná a plná skvelých chutí. Fit minestrone polievka zároveň obsahuje veľmi slušný podiel mikronutrientov, na čele s vitamínom A, C, železom, mangánom, horčíkom, meďou, kyselinou listovou a mnohými ďalšími.
Minestrone je jednoducho vďačná zeleninová polievka, ktorá bude za každých okolností chutiť skvele. Poďte ju vyskúšať. V tejto verzii s hlivou ustricovou a quinoou si ju, verím, obľúbite tiež. Pred servírovaním ju môžete posypať strúhaným parmezánom.
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 400 g uvarenej bielej fazule (môže byť z konzervy)
- 400 g lúpaných, sekaných paradajok (z konzervy)
- 300 g cukety
- 200 g hlivy ustricovej
- 100 g suchej quinoy (odporúčam túto)
- 1-2 mrkvy
- 100 g baby špenátu
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- šťava z 1/2 citróna
- 1 ČL soli
- štipka mletej rasce
- 1 ČL provensálskeho korenia
- 2,5 l vody
Postup
- Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji zľahka opražíme nadrobno nasekanú cibuľu a prelisované strúčiky cesnaku.
- Pridáme nadrobno nakrájanú zeleninu, koreniny, soľ a 2 minúty miešame.
- Následne pridáme všetky zvyšné suroviny a zmes zalejeme s 2,5 l vody.
- Polievku varíme prikrytú po dobu 25-30 minút.
Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 5 porcií |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 243 KCal | |
Sacharidy | 33 g | |
Vláknina | 9 g | |
Bielkoviny | 12 g | |
Tuky | 4 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruVysoký obsah vlákninyNízkokalorickéVegánskeObedy a večerePolievkyBez lepkuBez orechovZeleninaBezlaktózové recepty na obedy a večereZdravé zeleninové obedy a večereDiétne recepty na obedy a večereZdravé bezmäsité recepty na obedy a večereFitness polievky s vysokým obsahom bielkovínVegánske polievkyNízkotučné cuketové receptyBezlepkové recepty s cuketou bez múkyVegánske cuketové receptyFitness recepty s quinoouNízkokalorické diétne zeleninové receptyBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.