
Jednoduchý špaldový koláč
Jednoduchý recept na špaldový koláč bez vajec, ktorý sa isto stane vašou záchranou pre lenivé rána alebo nečakané návštevy. Do cesta si môžete primiešať čokoľvek, napríklad zmes sušeného ovocia a orechov a pripraviť si tak chutný a voňavý koláčik aj na vianočný stôl. Receptov na zdravé vianočné koláče nie je nikdy dosť.
Na tento jednoduchý špaldový koláč budete potrebovať len niekoľko zdravých, no bežných ingrediencií. Veď základným krokom k zdravému stravovaniu je zámena klasických, výživne nehodnotných surovín za ich zdravšie alternatívy. Teda bežnú múku vymeníme za celozrnnú alebo špaldovú, biely rafinovaný cukor za trstinový prípadne kokosový a k olejom pridať všestranne využiteľný - kokosový olej. Ak ste tieto tri veci už zvládli, máte doma všetko potrebné na tento recept. Mlieko môžete použiť kravské alebo rastlinné, podľa vašej chuti či možností. Ja najradšej používam rastlinné kokosové alebo orechové mlieko.
Príprava tohto zdravého špaldového koláča netrvá dlhšie ako 5 minút, potom ho už len stačí šupnúť do rúry, počkať 40 minút a vláčny, chutný koláčik je na svete. Nezabudnite si do cesta primiešať i vaše obľúbené suroviny - kúsky horkej čokolády, sušené ovocie, orechy, kokos a podobne.
Špaldový koláč môžete servírovať napríklad potretý jogurtom, džemom či arašidovým maslom.
Ingrediencie
- 300g špaldovej hladkej (prípadne celozrnnej pšeničnej) múky (odporúčam túto)
- 100g trstinového/kokosového cukru (odporúčam tento)
- 420ml mlieka (kravské/rastlinné)
- 2 PL roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1 PL prášku do pečiva
- kúsky tmavej čokolády, brusnice, čučoriedky (voliteľné) (odporúčam tieto)
Postup
- V miske spolu zmiešame sypké ingrediencie a následne do nich primiešame aj tie zvyšné.
- Do vzniknutého cesta môžeme podľa chuti primiešať aj kúsky tmavej čokolády, sušené brusnice či iné sušené ovocie alebo aj kúsky čerstvého, nie príliš mokrého ovocia.
- Cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlatej tortovej formy (s priemerom 20-25cm) a pečieme 40-45 minút na 180 stpňoch do zlatista.
Čas prípravy | 50 minút | |
Výdatnosť | 8 krajcov |
Nutričné hodnoty / 1 krajec | ||
KCal | 176 KCal | |
Sacharidy | 33 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bielkoviny | 6 g | |
Tuky | 3 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah vlákninyNízkokalorickéVegánskeZdravé vianočné receptyBez orechovRaňajky bez laktózyVegánske raňajkyRaňajky bez vajecRecepty na nízkotučné raňajkyDiétne recepty na raňajkyRaňajky s vysokým obsahom vlákninyNízkotučné dezertyDezerty bez mliekaZdravé dezerty bez orechovNízkotučné vianočné receptyVianočné recepty bez mlieka a laktózyVianočné recepty bez vajecVianočné recepty bez orechov
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.