
Karfiolové rizoto s kuracím mäsom
Pripravte si chutné, krémové karfiolové rizoto s kuracím mäsom a hráškom. Lahodne krémové je aj bez použitia mliečnych surovín, takže ak máte problém s intoleranciou, isto poďte tento jednoduchý recept vyskúšať.
Rizoto s karfiolom budete mať hotové, ani sa nenazdáte a tá chuť vás, verím, úplne očarí. Namiesto hrášku môžete v sezóne použiť aj zelenú špargľu. Karfiol rizoto po rozvarení pekne zahustí a spolu s ryžou vytvorí krémové jedlo, aj bez použitia syra či smotany. Odporúčam použiť druh ryže arborio, ktorý sa používa špeciálne na rizoto. Rizoto je naviac bohaté na bielkoviny a na jednu sýtu porciu obsahuje menej ako 600 kcal a 4 g tuku. Kto však chce, môže si ho pred serírovaním pokvapkať kvalitným olivovým olejom. Jedlo je bohaté aj na množstvo stopových prvkov.
To spojenie cesnaku, citróna, hrášku, chrumkavého zeleru a kuracieho mäsa ukryté v ryži je prosto vynikajúce. Vyskúšajte toto jednoduché karfiolové rizoto s kuracím mäsom.
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 4 hrnčeky (1 l) zeleninového vývaru
- 1,5 hrnčeka (375 ml) ryže (najlepšie druh arborio) (odporúčam túto)
- 1 menší karfiol
- 400 g kuracích pŕs
- 2 stonky stopkatého zeleru
- 100 g hrášku (alebo špargle)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soli
- 1 cibuľa
- 1 ČL olivového oleja (odporúčam tento)
- šťava z 1/2 citróna
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- petržlenová vňať (podľa chuti)
Postup
- Vo veľkom hrnci ohrejeme 4 hrnčeky (1 l) zeleninového vývaru. Keď zovrie, pridáme do neho ryžu, ktorú varíme na miernom plameni do mäkka.
- Karfiol umyjeme, očistíme a nasekáme na čo najdrobnejšie kúsky.
- Po 5 minútach karfiol pridáme k ryži a varíme ich spolu do mäkka. Ak to bude náhodou potrebné, môžeme priliať aj trocha vody.
- V druhom, menšom hrnci, si na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita.
- Pridáme prelisované strúčiky cesnaku, minútu ho osmažíme a následne pridáme aj kuracie mäso nakrájané na malé kúsky.
- Mäso okoreníme mletým čiernym korením a varíme ho 10 minút.
- Potom k mäsu pridáme aj nadrobno nakrájané stonky zeleru, hrášok a spolu ich varíme ešte 5 minút.
- Mäsovú zmes napokon primiešame k uvarenej ryži s karfiolom.
- Rizoto osolíme, pridáme nasekanú petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, dobre premiešame a môžeme ho ihneď podávať.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 3 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 592 KCal | |
Sacharidy | 87 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bielkoviny | 42 g | |
Tuky | 4 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruNízkokalorickéObedy a večereBez lepkuBez orechovKuracie mäsoRyžaZeleninaBezlaktózové recepty na obedy a večereObedy a večere s ryžouZdravé zeleninové obedy a večereDiétne recepty na obedy a večereNízkotučné recepty s kuracím mäsomFitness recepty s ryžouBezlepkové recepty s ryžouNízkokalorické diétne zeleninové receptyBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.