Fit Recepty
Sleduj ma
Karfiolové rizoto s kuracím mäsom

Karfiolové rizoto s kuracím mäsom

Pripravte si chutné, krémové karfiolové rizoto s kuracím mäsom a hráškom. Lahodne krémové je aj bez použitia mliečnych surovín, takže ak máte problém s intoleranciou, isto poďte tento jednoduchý recept vyskúšať.

Rizoto s karfiolom budete mať hotové, ani sa nenazdáte a tá chuť vás, verím, úplne očarí. Namiesto hrášku môžete v sezóne použiť aj zelenú špargľu. Karfiol rizoto po rozvarení pekne zahustí a spolu s ryžou vytvorí krémové jedlo, aj bez použitia syra či smotany. Odporúčam použiť druh ryže arborio, ktorý sa používa špeciálne na rizoto. Rizoto je naviac bohaté na bielkoviny a na jednu sýtu porciu obsahuje menej ako 600 kcal a 4 g tuku. Kto však chce, môže si ho pred serírovaním pokvapkať kvalitným olivovým olejom. Jedlo je bohaté aj na množstvo stopových prvkov.

To spojenie cesnaku, citróna, hrášku, chrumkavého zeleru a kuracieho mäsa ukryté v ryži je prosto vynikajúce. Vyskúšajte toto jednoduché karfiolové rizoto s kuracím mäsom.

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).

Ingrediencie

  • 4 hrnčeky (1 l) zeleninového vývaru
  • 1,5 hrnčeka (375 ml) ryže (najlepšie druh arborio)
  • 1 menší karfiol
  • 400 g kuracích pŕs
  • 2 stonky stopkatého zeleru
  • 100 g hrášku (alebo špargle)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL soli
  • 1 cibuľa
  • 1 ČL olivového oleja odporúčam tento
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • petržlenová vňať (podľa chuti)

Postup

  1. Vo veľkom hrnci ohrejeme 4 hrnčeky (1 l) zeleninového vývaru. Keď zovrie, pridáme do neho ryžu, ktorú varíme na miernom plameni do mäkka.
  2. Karfiol umyjeme, očistíme a nasekáme na čo najdrobnejšie kúsky.
  3. Po 5 minútach karfiol pridáme k ryži a varíme ich spolu do mäkka. Ak to bude náhodou potrebné, môžeme priliať aj trocha vody.
  4. V druhom, menšom hrnci, si na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita.
  5. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku, minútu ho osmažíme a následne pridáme aj kuracie mäso nakrájané na malé kúsky.
  6. Mäso okoreníme mletým čiernym korením a varíme ho 10 minút.
  7. Potom k mäsu pridáme aj nadrobno nakrájané stonky zeleru, hrášok a spolu ich varíme ešte 5 minút.
  8. Mäsovú zmes napokon primiešame k uvarenej ryži s karfiolom.
  9. Rizoto osolíme, pridáme nasekanú petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, dobre premiešame a môžeme ho ihneď podávať.
Kniha Obedy a večere
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).
Kúpiť knihu
Čas prípravy35 minút
Výdatnosť3 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal592 KCal
Sacharidy87 g
Vláknina6 g
Bielkoviny42 g
Tuky4 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu