
Kelový šalát s ananásom, tuniakom a rukolou
Tento jednoduchý kelový šalát s ananásom, tuniakom a rukolou určite poteší nejedného milovníka kelu. Len pár minút príprav a na stole máte chutný, nízkokalorický šalát plný bielkovín a vitamínov. Perfektne sa hodí na obed alebo ako ľahká večera. Kombináciu kelu, tuniaka a ananásu si určite zamilujete - šalát je vďaka tomu plný zdraviu prospešných látok a zaujímavých chutí.
Kel pomáha pri problémoch s pečeňou, žalúdkom a pri črevných problémoch. Vďaka vysokému obsahu vlákniny priaznivo pôsobí na trávenie. Pomáha tiež pri znižovaní cholesterolu, posilňuje steny ciev a imunitný systém. Je významným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre krvotvorbu a zdravý vývoj plodu. Chráni takisto pred rakovinou prsníka a prostaty. Sú v ňom podstatne zastúpené minerály ako mangán, sodík, draslík, horčík, meď a železo.
100g kelu obsahuje až 308% odporúčanej dennej dávky (ODD) vitamínu A, 200% ODD vitamínu C a 1021% ODD vitamínu K. Vitamíny A a K sú rozpustné v tukoch, preto v recepte odporúčam použiť tuniaka v olivovom oleji, nie vo vode.
Jemne tepelne upravený kel vám dokonca dodá o niečo viac zdraviu prospešných látok ako ten surový. Tak poďte tento chutný kelový šalát s ananásom, tuniakom a rukolou vyskúšať tiež.
Ingrediencie
- 150g tuniaka v olivovom oleji (odporúčam tento)
- 200g ananásu (nakrájaného nadrobno)
- 300g kelu (nakrájaného nadrobno)
- 100g rukoly
- šťava z 1/2 citróna
- 4 PL cottage cheese (voliteľné)
Postup
- Rozohrejeme si panvicu a nalejeme na ňu 1/2 hrnčeka vody.
- Pridáme kel a povaríme ho vo vode na miernom plameni zhruba 3 minúty - aby trocha zmäkol, no neprišiel o vitamíny.
- Kel precedíme, v miske ho zmiešame s ostatnými surovinami a podávame.
Čas prípravy | 10 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 246 KCal | |
Sacharidy | 17 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 26 g | |
Tuky | 7 g |