Fit Recepty
Sleduj ma
Najlepšie hranolky zo sladkých zemiakov (batátov)

Najlepšie hranolky zo sladkých zemiakov (batátov)

Milujem hranolky zo sladkých zemiakov! Rada ich servírujem k mäsitým či bezmäsitým jedlám, ale tiež samostatne, napríklad s omáčkou. Ako si však upiecť hranolky zo sladkých zemiakov dochrumkava tak, aby neboli príliš mäkké? To sa dozviete v tomto recepte.

Pečené hranolky zo sladkých zemiakov majú v porovnaní s hranolkami z klasických zemiakov tendenciu byť veľmi mäkké. Skúšala som už množstvo receptov na pečené batátové hranolky, no tieto boli za mňa zatiaľ úplne najlepšie. Dôležité je dodržať každý krok v postupe a hranolky osoliť až na záver. Postup je síce o niečo dlhší, ako postup na obyčajné pečené hranolky, no myslím si, že určite stojí za to chvíľu sa s nimi pohrať. Pokojne tiež zaexperimentujte s korením a vyskúšajte aj iné kombinácie. Musím vás však upozorniť, že pečením batátov nedosiahnete až taký chrumkavý výsledok ako keby ste si ich prichystali vo fritéze, majú však najbližšie ku chrumkavosti, ako sa to pečením dá :)

Tieto najlepšie hranolky zo sladkých zemiakov sú perfektné aj ako zdravý snack k filmu či na zahryznutie počas dňa. Sú plné vitamínu A, vlákniny a úžasnej kombinácie sladko-slaných chutí.

Ak máte aj vy radi batátové hranolky, tak poďte tento recept vyskúšať tiež. Odporúčam podávať ich napríklad s týmito receptami: Hovädzie karé na paradajkách s fazuľou , Fit kuracie prsia s cuketou, hubami a sezamom či Kuracie stehná so špenátom a pórom v paradajkovej omáčke .

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 1 ČL rozmarínu
  • 1/2 ČL soli
  • 1 kg sladkých zemiakov
  • 1/2 ČL mletej červenej papriky
  • 2 PL olivového oleja (odporúčam tento)
  • 1-2 PL kukuričného škrobu
  • 1/2 ČL cesnakového korenia
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Sladké zemiaky očistíme a nakrájame ich na približne rovnaké, tenšie hranolčeky.
  2. Hranolky premiestnime do veľkej misy so studenou vodou a necháme ich namočené po dobu 30 minút, prípadne aj na noc.
  3. Následne hranolky scedíme a poriadne ich osušíme pomocou utierky.
  4. Premiestnime ich do suchej misky, kde ich zmiešame s olivovým olejom.
  5. V druhej, menšej miske si spolu rozmiešame kukuričný škrob a koreniny.
  6. Zemiaky rovnomerne obalíme pripravenou zmesou korenín a škrobu.
  7. Hranolky následne poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie tak, aby sa neprekrývali.
  8. Batátové hranolky pečieme 20 minút pri 220 stupňoch.
  9. Následne hranolky vyberieme, otočíme ich na druhú stranu a pečieme ďalších 10 minút do chrumkava.
  10. Po dopečení ich osolíme a necháme ešte 5 minút odležať na plechu - budú tak ešte chrumkavejšie. Najlepšie chutia čerstvo upečené.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy80 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal294 KCal
Sacharidy47 g
Vláknina8 g
Bielkoviny4 g
Tuky7 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu