Fit Recepty
Sleduj ma
Šošovicový tanier s hráškom, hubami a ryžou

Šošovicový tanier s hráškom, hubami a ryžou

Jednoduché a zdravé bezmäsité jedlo, ktoré sa perfektne hodí na obed alebo večeru. Vyskúšajte tento chutný šošovicový tanier s hráškom, hubami a ryžou, isto si pochutíte. V tomto jedle nájdete spojenie samých zdravých surovín - šošovice, húb, špenátu, ryže, quinoy aj chutného hrášku. Celú túto fit kombináciu na záver posypeme syrom, ktorý sa na jedle krásne roztopí. Mňam!

Toto jedlo rada pripravujem s ryžou aj quinoou, vďaka ktorej ešte viac prilepšíme na výživovej hodnote jedla. Avšak ak quinou práve doma nemáte, nič sa nestane, ak použijete iba ryžu.

Šošovicový tanier s hráškom, hubami a ryžou predstavuje doslova nutričnú bombu. Nájdete v ňom zastúpené obrovské množstvo rôznych vitamínov, minerálov a aminokyselín. Okrem toho sa môže pochváliť aj vyšším obsahom vlákniny a bielkovín, zatiaľ čo si jedna poriadne sýta porcia uchováva pomerne nízky obsah kalórií. Niekedy môže byť ťažké vymýšľať nové jedlá so strukovinami, a preto si myslím, že by ste tento recept mali vyskúšať - je nielen veľmi chutný, ale aj jednoduchý na prípravu.

Zmes šošovice a húb mi veľmi chutila okorenená gyros korením, no ak presne také zohnať neviete, pokojne si jedlo dokoreňte podľa vlastnej chuti (napríklad čiernym korením, cesnakom či mletou paprikou). K tomuto jedlu sa hodí aj opečené tofu, takže v prípade záujmu si môžete pridať do receptu aj to. Dobrú chuť! :)

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).

Ingrediencie

  • 300 g šošovice
  • 500 g húb (napr. šampiňóny)
  • 100 g hrášku
  • 100 g quinoy (prípadne ryže) (odporúčam túto)
  • 100 g ryže
  • 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
  • 2 PL kečupu bez cukru
  • 1 cibuľa
  • 100 g špenátu
  • 2 PL gyros korenia (prípadne iné)
  • 80 g strúhaného syra (napr. mozzarella)
  • soľ (podľa chuti)

Postup

  1. V hrnci zalejeme ryžu a quinou dvojnásobným množstvom vody, osolíme ich a varíme približne 15 minút do mäkka.
  2. V druhom hrnci zalejeme šošovicu dostatočným množstvom vody a tiež ju varíme do mäkka (okolo 20 minút).
  3. Vo veľkej, hlbokej panvici si na rozohriatom kokosovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  4. Pridáme k nej nakrájané huby a opekáme ich, pokým úplne nezmäknú.
  5. K hubám následne primiešame uvarenú šošovicu, umytý špenát, hrášok a chvíľu ich spolu miešame.
  6. Zmes následne osolíme, okoreníme gyros korením, pridáme kečup bez cukru a miešame ešte 3 minúty.
  7. Nakoniec naservírujeme ryžu s quinoou a šošovicovou zmesou na tanier a posypeme ich strúhaným syrom.
Kniha Obedy a večere
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).
Kúpiť knihu
Čas prípravy35 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal414 KCal
Sacharidy52 g
Vláknina11 g
Bielkoviny23 g
Tuky9 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu