
Šošovicový tanier s hráškom, hubami a ryžou
Jednoduché a zdravé bezmäsité jedlo, ktoré sa perfektne hodí na obed alebo večeru. Vyskúšajte tento chutný šošovicový tanier s hráškom, hubami a ryžou, isto si pochutíte. V tomto jedle nájdete spojenie samých zdravých surovín - šošovice, húb, špenátu, ryže, quinoy aj chutného hrášku. Celú túto fit kombináciu na záver posypeme syrom, ktorý sa na jedle krásne roztopí. Mňam!
Toto jedlo rada pripravujem s ryžou aj quinoou, vďaka ktorej ešte viac prilepšíme na výživovej hodnote jedla. Avšak ak quinou práve doma nemáte, nič sa nestane, ak použijete iba ryžu.
Šošovicový tanier s hráškom, hubami a ryžou predstavuje doslova nutričnú bombu. Nájdete v ňom zastúpené obrovské množstvo rôznych vitamínov, minerálov a aminokyselín. Okrem toho sa môže pochváliť aj vyšším obsahom vlákniny a bielkovín, zatiaľ čo si jedna poriadne sýta porcia uchováva pomerne nízky obsah kalórií. Niekedy môže byť ťažké vymýšľať nové jedlá so strukovinami, a preto si myslím, že by ste tento recept mali vyskúšať - je nielen veľmi chutný, ale aj jednoduchý na prípravu.
Zmes šošovice a húb mi veľmi chutila okorenená gyros korením, no ak presne také zohnať neviete, pokojne si jedlo dokoreňte podľa vlastnej chuti (napríklad čiernym korením, cesnakom či mletou paprikou). K tomuto jedlu sa hodí aj opečené tofu, takže v prípade záujmu si môžete pridať do receptu aj to. Dobrú chuť! :)
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 300 g šošovice (odporúčam túto)
- 500 g húb (napr. šampiňóny)
- 100 g hrášku
- 100 g quinoy (prípadne ryže) (odporúčam túto)
- 100 g ryže (odporúčam túto)
- 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 2 PL kečupu bez cukru
- 1 cibuľa
- 100 g špenátu
- 2 PL gyros korenia (prípadne iné)
- 80 g strúhaného syra (napr. mozzarella)
- soľ (podľa chuti) (odporúčam túto)
Postup
- V hrnci zalejeme ryžu a quinou dvojnásobným množstvom vody, osolíme ich a varíme približne 15 minút do mäkka.
- V druhom hrnci zalejeme šošovicu dostatočným množstvom vody a tiež ju varíme do mäkka (okolo 20 minút).
- Vo veľkej, hlbokej panvici si na rozohriatom kokosovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme k nej nakrájané huby a opekáme ich, pokým úplne nezmäknú.
- K hubám následne primiešame uvarenú šošovicu, umytý špenát, hrášok a chvíľu ich spolu miešame.
- Zmes následne osolíme, okoreníme gyros korením, pridáme kečup bez cukru a miešame ešte 3 minúty.
- Nakoniec naservírujeme ryžu s quinoou a šošovicovou zmesou na tanier a posypeme ich strúhaným syrom.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 414 KCal | |
Sacharidy | 52 g | |
Vláknina | 11 g | |
Bielkoviny | 23 g | |
Tuky | 9 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruVysoký obsah vlákninyNízkokalorickéObedy a večereBez lepkuBez orechovRyžaZeleninaObedy a večere s ryžouZdravé zeleninové obedy a večereDiétne recepty na obedy a večereZdravé bezmäsité recepty na obedy a večereFitness recepty s ryžouBezlepkové recepty s ryžouFitness recepty s quinoouNízkokalorické diétne zeleninové receptyBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.