
Svieži šalát s pohánkou
Chutný, zdravý šalát s pohánkou a osviežujúcou uhorkou, vhodný ako obed či večera. Jednoduchý na prípravu, časovo nenáročný a bohatý na bielkoviny. Nízkotučný šalát z čerstvej zeleniny ako uhorka, kukurica prípadne avokádo v kombinácií s cottage cheese-om a pohánkou vytvára chrumkavý, lahodný a chutný studený šalát, perfektný počas letných dní.
Ak nemáte čas navyše, ktorý by ste mohli stráviť v kuchyni prípravou jedla, pripravte si tento svieži, nutrične hodnotný fit šalát. Všetko, čo potrebujete je uvariť pohánku, ktorá je bohatá na minerály, vitamíny a dodá vám dávku hodnotnej energie. Do hotovej pohánky len primiešate nakrájanú uhorku, kukuricu, cottage cheese, cibuľu a korenie. Môžete pridať i avokádo a zvýšiť tak v šaláte množstvo zdravých tukov a minerálov. Zároveň vás šalát zasýti na dlhšiu dobu a bude krémovejší.
Zdravý, svieži šalát s pohánkou je ideálny na obed alebo ako ľahká večera. Vďaka pohánke je bezlepkový, preto si na ňom môžu pochutnať aj celiatici. Obsahuje aj pomerne nízke množstvo kalórií, takže do jeho prípravy sa môžeme pustiť úplne bez výčitiek.
Ingrediencie
- 1 šalátová uhorka
- 200g cottage cheese
- 100g pohánky (odporúčam túto)
- 100g kukurice
- 1/2 červenej cibule
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- morská soľ
- mleté čierne korenie
- petržlenová vňať
- avokádo (voliteľné)
- balzamikový ocot (voliteľné)
Postup
- Pohánku si uvaríme v dvojnásobnom množstve vody do mäkka (zhruba 10 minút).
- V miske si spolu rozmiešame cottage cheese, kukuricu, nadrobno nasekanú červenú cibuľu, olivový olej, citrónovú šťavu, nasekanú petržlenovú vňať, morskú soľ a korenie.
- Do misky nakoniec primiešame aj vychladenú pohánku.
- V prípade záujmu môžeme do šalátu primiešať aj nakrájané avokádo a poliať ho balzamikovým octom.
Čas prípravy | 20 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 404 KCal | |
Sacharidy | 48 g | |
Vláknina | 8 g | |
Bielkoviny | 30 g | |
Tuky | 10 g |