
Zapekané šampiňóny portobello s vajíčkom
Ak hľadáte rýchly recept na šampiňóny, tieto plnené zapekané šampiňóny portobello s vajíčkom sú presne pre vás. Ak máte doma čerstvé, krásne huby (môžu byť aj iné, ako šampiňóny) a chceli by ste si ich vychutnať v ich plnej chuti, tento recept je rýchlym a ideálnym riešením. Vďaka pridanému vajíčku vás tieto ľahké raňajky alebo večera dostatočne zasýtia a poskytnú dobrú dávku bielkovín a mikronutrientov. Recept si navyše vyžaduje iba 2 ingrediencie, trochu korenia a zopár minút vášho času. Poďte obmeniť klasickú praženicu s hubami za tieto zapekané huby s vajíčkom - isto si pochutíte :)
Mám rada jedlá s hubami, ale väčšinou tvoria iba malú časť z taniera a jemne dopĺňajú chute. Ak si chcem vychutnať jedlo plné húb, jednou z možností je aj táto Hubovo zemiaková polievka (aj s tuniakom) . Nie vždy má však človek chuť na polievku, a preto sú jednoduché, grilované huby s vajíčkom šikovným riešením.
Šampiňóny portobello obsahujú až 20 % bielkovín, celú škálu B vitamínov, vitamín D, meď, selén a množstvo antioxidantov. Majú nízky obsah sacharidov a kalórií, vďaka čomu sú vhodné aj do rôznych diét. Vďaka pridaným vajíčkam je tento recept bohatý na bielkoviny, zdravé tuky a minerály a je vhodný na raňajky alebo ako ľahká večera či jedlo po tréningu. Na druhej strane obsahuje málo sacharidov a je nízkokalorický. Portobello huby môžete kúpiť buď v Tescu, prípadne som ich videla aj v Lidl pod názvom huby na pečenie.
Ozdobiť si ich môžete pažítkou, chilli vločkami, prípadne nasekanými orieškami podľa vlastnej chuti. Sú perfektné aj samostatne, no ak si chcete pripraviť sýtejší obed, hodí sa k nim napríklad quinoa, kuskus, bulgur či dobrý šalát.
Tip: Ak neviete zohnať veľké huby, použiť môžete klasické šampiňóny a prepeličie vajíčka.
Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.
Ingrediencie
- 4 veľké šampiňóny portobello (400 g)
- 4 stredne veľké vajcia
- 1/2 ČL cesnakového korenia
- soľ a korenie (podľa chuti)
Postup
- Huby očistíme, umyjeme, utrieme ich dosucha kuchynskou utierkou a odrežeme ich stonky (ak ich majú).
- Na nepriľnavej panvici (alebo grilovacej) opečieme huby asi 5 minút, najprv klobúčikom nadol a potom obrátene. Zbavíme ich tak vody a skrátime tak dobu pečenia.
- Následne rozbijeme vajíčko do každého klobúčika, pridáme cesnakové korenie, soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Huby pečieme pri 200 stupňoch, kým nebude vajíčko hotové (približne 15 minút).
Čas prípravy | 25 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 229 KCal | |
Sacharidy | 7 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 17 g | |
Tuky | 15 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínNízky obsah sacharidovVegetariánskeRaňajkyBez laktózyVajciaLow carb raňajkyObed a večera bez múkyRaňajky bez múky a lepkuLow carb recepty na obedy a večereFitness recepty na raňajky s vajíčkamiFitness recepty na obed a večeruRecepty na fitness snack s vysokým obsahom bielkovínLow carb snack s nízkym obsahom sacharidovSnack bez lepkuNízkosacharidové recepty s vajíčkamiBezlepkové recepty s vajíčkamiFitness zeleninové recepty s vysokým obsahom bielkovín
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.