Fit Recepty
Sleduj ma
Zapekané šampiňóny portobello s vajíčkom

Zapekané šampiňóny portobello s vajíčkom

Ak hľadáte rýchly recept na šampiňóny, tieto plnené zapekané šampiňóny portobello s vajíčkom sú presne pre vás. Ak máte doma čerstvé, krásne huby (môžu byť aj iné, ako šampiňóny) a chceli by ste si ich vychutnať v ich plnej chuti, tento recept je rýchlym a ideálnym riešením. Vďaka pridanému vajíčku vás tieto ľahké raňajky alebo večera dostatočne zasýtia a poskytnú dobrú dávku bielkovín a mikronutrientov. Recept si navyše vyžaduje iba 2 ingrediencie, trochu korenia a zopár minút vášho času. Poďte obmeniť klasickú praženicu s hubami za tieto zapekané huby s vajíčkom - isto si pochutíte :)

Mám rada jedlá s hubami, ale väčšinou tvoria iba malú časť z taniera a jemne dopĺňajú chute. Ak si chcem vychutnať jedlo plné húb, jednou z možností je aj táto Hubovo zemiaková polievka (aj s tuniakom) . Nie vždy má však človek chuť na polievku, a preto sú jednoduché, grilované huby s vajíčkom šikovným riešením.

Šampiňóny portobello obsahujú až 20 % bielkovín, celú škálu B vitamínov, vitamín D, meď, selén a množstvo antioxidantov. Majú nízky obsah sacharidov a kalórií, vďaka čomu sú vhodné aj do rôznych diét. Vďaka pridaným vajíčkam je tento recept bohatý na bielkoviny, zdravé tuky a minerály a je vhodný na raňajky alebo ako ľahká večera či jedlo po tréningu. Na druhej strane obsahuje málo sacharidov a je nízkokalorický. Portobello huby môžete kúpiť buď v Tescu, prípadne som ich videla aj v Lidl pod názvom huby na pečenie.

Ozdobiť si ich môžete pažítkou, chilli vločkami, prípadne nasekanými orieškami podľa vlastnej chuti. Sú perfektné aj samostatne, no ak si chcete pripraviť sýtejší obed, hodí sa k nim napríklad quinoa, kuskus, bulgur či dobrý šalát.

Tip: Ak neviete zohnať veľké huby, použiť môžete klasické šampiňóny a prepeličie vajíčka.

Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 4 veľké šampiňóny portobello (400 g)
  • 4 stredne veľké vajcia
  • 1/2 ČL cesnakového korenia
  • soľ a korenie (podľa chuti)
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Huby očistíme, umyjeme, utrieme ich dosucha kuchynskou utierkou a odrežeme ich stonky (ak ich majú).
  2. Na nepriľnavej panvici (alebo grilovacej) opečieme huby asi 5 minút, najprv klobúčikom nadol a potom obrátene. Zbavíme ich tak vody a skrátime tak dobu pečenia.
  3. Následne rozbijeme vajíčko do každého klobúčika, pridáme cesnakové korenie, soľ a čierne korenie podľa chuti.
  4. Huby pečieme pri 200 stupňoch, kým nebude vajíčko hotové (približne 15 minút).

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy25 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal229 KCal
Sacharidy7 g
Vláknina3 g
Bielkoviny17 g
Tuky15 g