
Zeleninový šalát s cícerom, quinoou a humusom
Vyskúšajte tento jednoduchý zeleninový šalát s cícerom, quinoou a humusom. Pripravíte si ho raz-dva a môžete si ho prispôsobiť podľa vlastných chutí. Je to výživný šalát plný bielkovín, zdravých tukov a vlákniny, ktorý aj dobre zasýti. Poďte si na ňom pochutiť :)
Humus si odporúčam pripraviť domáci, stále totiž chutí lepšie, ako ten z obchodu. Ak vás však tlačí čas, pokojne použite humus z obchodu, prípadne ho tiež môžete nahradiť obyčajnou tahini pastou zo sezamu. Skvelý recept na jednoduchý domáci humus nájdete tu: Domáci humus s cuketou a mrkvou .
Zeleninový šalát s cícerom, quinoou a humusom je opäť raz veľmi verzatilné jedlo, ktoré si môžete prispôsobiť podľa svojich chutí. Pridať môžete svoju obľúbenú zeleninu, dokonca i kuracie mäso, tuniaka, lososa, vajíčka alebo tofu. Šalát je bez týchto dodatkov vhodný aj pre vegánov. Tak teda dobrú chuť!
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 400 g uvareného cíceru (kúpite tu)
- 2 zrelé avokáda
- 1 hrnček (250 ml) quinoy (odporúčam túto)
- 1/2 ČL soli
- 2 hrnčeky (500 ml) vody
- 1/2 ČL gyros korenia (prípadne iného)
- 3 paradajky
- 200 g humusu (domáci alebo z obchodu)
- 300 g surovej alebo uvarenej brokolice
- zelenina a korenie podľa chuti
- menšia hrsť petržlenovej vňate
Postup
- Quinou osolíme, okoreníme gyros korením (prípadne iným) a uvaríme ju v dvojnásobnom objeme vody do mäkka.
- Do hlbokého taniera naaranžujeme uvarený cícer, nakrájané avokádo, uvarenú quinou, brokolicu (môže byť surová alebo uvarená) a paradajky.
- Šalát posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou, doplníme ho o humus a v prípade záujmu môžeme zeleninu a cícer aj osoliť či okoreniť podľa chuti.
- Šalát môžeme buď zmiešať dokopy alebo servírovať všetky suroviny na tanieri oddelene.
Čas prípravy | 20 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 558 KCal | |
Sacharidy | 57 g | |
Vláknina | 20 g | |
Bielkoviny | 20 g | |
Tuky | 23 g |