Fit Recepty
Sleduj ma
Chrumkavý ázijský ryžový šalát

Chrumkavý ázijský ryžový šalát

Tak tento teplý šalát nebudeš chcieť prestať jesť, mňam! Ak máš chuť na niečo svieže, chrumkavé a plné farieb, tento chrumkavý ázijský ryžový šalát s tuniakom a arašidovou zálievkou si zamiluješ. Spája to najlepšie z viacerých svetov – exotickú chuť, zdravé ingrediencie, farebnosť a úžasnú textúru, ktorá ťa prekvapí už pri prvom súste.

Hlavnou hviezdou receptu je jazmínová ryža SOS, ktorá je upečená dokonale do chrumkava – úplne iný zážitok než klasická varená verzia. Po upečení ju stačí rozlámať na kúsky a vmiešať do šalátu, kde dodá šalátu neodolateľnú chrumkavosť.

V šaláte sa stretáva šťavnatý tuniak, chrumkavá červená kapusta, mrkva a edamame bôby, ktoré spolu tvoria dokonalý mix bielkovín, vlákniny a chuti. O všetko ostatné sa postará lahodná arašidová zálievka. Ako zdroj bielkovín do tohto receptu na šalát však môžeš použiť buď tuniaka, kúsky kuracieho mäsa, alebo aj dochrumkava opečené tofu.

Praktické tipy k receptu: • Ak chceš, aby ryža zostala chrumkavá, vmiešaj ju do šalátu až tesne pred podávaním. • Arašidovú zálievku si môžeš prispôsobiť – pridaj viac citrónovej šťavy pre sviežosť alebo trochu čili, ak máš rád/a pikantné chute. • Tento šalát chutí výborne aj na druhý deň, takže sa skvelo hodí aj ako meal-prep obed. • Zeleninu si môžeš v recepte obmieňať podľa chuti a použiť to, čo máš práve doma.

Tento fit ázijský ryžový šalát s tuniakom je ľahký, sýty a nabitý živinami. Vďaka pečenej ryži má dokonalú textúru, vďaka zálievke zase hĺbku chuti – a spolu vytvárajú jedlo, ktoré je výživné, svieže a nečakane návykové.

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • Na ryžu:
  • 200 g ryže SOS Jasmine (odporúčam túto)
  • 400 ml vody
  • 1 ČL soli
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 PL oleja (sezamový albo olivový)
  • Na šalát:
  • 300 g tuniaka (vo vlastnej šťave)
  • 200 - 300 g červenej kapusty
  • 2 - 3 mrkvy
  • 100 g edamame bôbov
  • jarná cibuľka
  • čili paprička
  • 1 PL sezamových semienok
  • Na zálievku:
  • 2 PL arašidového masla
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 - 2 PL oleja (olivový alebo sezamový)
  • 1 PL medu
  • 1 - 2 PL citrónovej šťavy
Fit recepty - Do 5 surovín

Postup

  1. Ryžu v recepte použijeme buď už uvarenú, z predošlého dňa, alebo si pripravíme čerstvú. Ak pripravujeme čerstvú, poriadne ju premyjeme pod vodou, aby sme ju zbavili škrobu, a potom ju uvaríme v osolenej vode do mäkka.
  2. Po dovarení ryžu zmiešame s olejom a sójovou omáčkou.
  3. Ryžu následne upečieme do chrumkava - buď v teplovzdušnej fritéze, na pečiacom paprieri pri 200 stupňoch po dobu 16 minút, pričom ju v polovici pootáčame. Alebo ju upečieme na plechu v rúre (pokrytom papierom na pečenie) pri 200 stupňoch po dobu približne 25 minút. Ryžu môžeme pokojne piecť v celku a na konci ju porozdeľovať na malé chrumkavé kúsky.
  4. Kým sa ryža pečie, pripravíme si šalát.
  5. Edamame bôby uvaríme vo vriacej vode - varíme ich približne 8 minút od zovretia vody.
  6. V miske si zmiešame umytú a nakrájamú zeleninu s tuniakom zbaveným nálevu, uvarenými edamame bôbmi a nasekanou čili papričkou.
  7. V menšej miske si zmiešame všetky suroviny na zálievku dohromady. Ak máme príliš tuhé arašidové maslo, môžeme ho predom ohriať v mikrovlnnej rúre.
  8. Pripravenú zeleninu zmiešame so zálievkou a napokon do šalátu pridáme aj upečenú ryžu, nalámanú na malé kúsky.
  9. Šalát podávame posypaný jarnou cibuľkou ešte teplý, alebo za studena. Ryžu odporúčam vmiešať do šalátu teplú hneď pred podávaním, aby pri šaláte nezmäkla.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy35 minút
Výdatnosť3 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal671 KCal
Sacharidy80 g
Vláknina9 g
Bielkoviny39 g
Tuky21 g