Chrumkavý ázijský ryžový šalát
Tak tento teplý šalát nebudeš chcieť prestať jesť, mňam! Ak máš chuť na niečo svieže, chrumkavé a plné farieb, tento chrumkavý ázijský ryžový šalát s tuniakom a arašidovou zálievkou si zamiluješ. Spája to najlepšie z viacerých svetov – exotickú chuť, zdravé ingrediencie, farebnosť a úžasnú textúru, ktorá ťa prekvapí už pri prvom súste.
Hlavnou hviezdou receptu je jazmínová ryža SOS, ktorá je upečená dokonale do chrumkava – úplne iný zážitok než klasická varená verzia. Po upečení ju stačí rozlámať na kúsky a vmiešať do šalátu, kde dodá šalátu neodolateľnú chrumkavosť.
V šaláte sa stretáva šťavnatý tuniak, chrumkavá červená kapusta, mrkva a edamame bôby, ktoré spolu tvoria dokonalý mix bielkovín, vlákniny a chuti. O všetko ostatné sa postará lahodná arašidová zálievka. Ako zdroj bielkovín do tohto receptu na šalát však môžeš použiť buď tuniaka, kúsky kuracieho mäsa, alebo aj dochrumkava opečené tofu.
Praktické tipy k receptu: • Ak chceš, aby ryža zostala chrumkavá, vmiešaj ju do šalátu až tesne pred podávaním. • Arašidovú zálievku si môžeš prispôsobiť – pridaj viac citrónovej šťavy pre sviežosť alebo trochu čili, ak máš rád/a pikantné chute. • Tento šalát chutí výborne aj na druhý deň, takže sa skvelo hodí aj ako meal-prep obed. • Zeleninu si môžeš v recepte obmieňať podľa chuti a použiť to, čo máš práve doma.
Tento fit ázijský ryžový šalát s tuniakom je ľahký, sýty a nabitý živinami. Vďaka pečenej ryži má dokonalú textúru, vďaka zálievke zase hĺbku chuti – a spolu vytvárajú jedlo, ktoré je výživné, svieže a nečakane návykové.
Ingrediencie
- Na ryžu:
- 200 g ryže SOS Jasmine (odporúčam túto)
- 400 ml vody
- 1 ČL soli
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL oleja (sezamový albo olivový)
- Na šalát:
- 300 g tuniaka (vo vlastnej šťave)
- 200 - 300 g červenej kapusty
- 2 - 3 mrkvy
- 100 g edamame bôbov
- jarná cibuľka
- čili paprička
- 1 PL sezamových semienok
- Na zálievku:
- 2 PL arašidového masla
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 - 2 PL oleja (olivový alebo sezamový)
- 1 PL medu
- 1 - 2 PL citrónovej šťavy
Postup
- Ryžu v recepte použijeme buď už uvarenú, z predošlého dňa, alebo si pripravíme čerstvú. Ak pripravujeme čerstvú, poriadne ju premyjeme pod vodou, aby sme ju zbavili škrobu, a potom ju uvaríme v osolenej vode do mäkka.
- Po dovarení ryžu zmiešame s olejom a sójovou omáčkou.
- Ryžu následne upečieme do chrumkava - buď v teplovzdušnej fritéze, na pečiacom paprieri pri 200 stupňoch po dobu 16 minút, pričom ju v polovici pootáčame. Alebo ju upečieme na plechu v rúre (pokrytom papierom na pečenie) pri 200 stupňoch po dobu približne 25 minút. Ryžu môžeme pokojne piecť v celku a na konci ju porozdeľovať na malé chrumkavé kúsky.
- Kým sa ryža pečie, pripravíme si šalát.
- Edamame bôby uvaríme vo vriacej vode - varíme ich približne 8 minút od zovretia vody.
- V miske si zmiešame umytú a nakrájamú zeleninu s tuniakom zbaveným nálevu, uvarenými edamame bôbmi a nasekanou čili papričkou.
- V menšej miske si zmiešame všetky suroviny na zálievku dohromady. Ak máme príliš tuhé arašidové maslo, môžeme ho predom ohriať v mikrovlnnej rúre.
- Pripravenú zeleninu zmiešame so zálievkou a napokon do šalátu pridáme aj upečenú ryžu, nalámanú na malé kúsky.
- Šalát podávame posypaný jarnou cibuľkou ešte teplý, alebo za studena. Ryžu odporúčam vmiešať do šalátu teplú hneď pred podávaním, aby pri šaláte nezmäkla.
| Čas prípravy | 35 minút | |
| Výdatnosť | 3 porcie |
| Nutričné hodnoty / | ||
| KCal | 671 KCal | |
| Sacharidy | 80 g | |
| Vláknina | 9 g | |
| Bielkoviny | 39 g | |
| Tuky | 21 g | |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah vlákninyObedy a večereBez lepkuBez orechovTuniakArašidové masloRyžaZeleninaBezlaktózové recepty na obedy a večereObedy a večere s ryžouFitness obedy a večere s tuniakomZdravé zeleninové obedy a večereFitness šaláty s vysokým obsahom bielkovínBezlepkové recepty s tuniakomRecepty s arašidovým maslom bez múkyFitness recepty s ryžouBezlepkové recepty s ryžouBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.



