
Fit waldorfský šalát
Pripravte si tento chutný a osviežujúci fit waldorfský šalát z jabĺk, zeleru, hrozna a orechov, plný vitamínov a minerálov. Tento fit šalát je naozaj jednoduchý na prípravu a jeho chuť si vás ihneď získa.
Existuje viacero možností, ako si pripraviť waldorfský šalát, no táto verzia u mňa doposiaľ zabodovala najviac. Sladko-slaná kombinácia ovocia a zeleniny s chrumkavými orieškami a krémovým jogurtom namiesto majonézy - to je fit waldorfský šalát v mojom podaní.
Waldorfský šalát si môžete podľa vlastných preferencií pripraviť buď s klasickým alebo stopkovým zelerom (ten však nestrúhame, ale nakrájame). Ja som ho pripravovala s klasickým, buľvovým zelerom. Pre najideálnejšie nutričné hodnoty použite nízkotučný grécky jogurt. V prípade záujmu môžete v recepte použiť viac gréckeho jogurtu, vďaka čomu ešte viac navýšite obsah bielkovín v recepte a šalát bude zároveň i krémovejší. Ak sa náhodou rozhodnete použiť klasický biely jogurt, musím vás upozorniť, že šalát bude príliš vodnatý.
Fit waldorfský šalát môžete podávať samostatne, ako osviežujúci šalát, no hodí sa perfektne aj ako príloha ku kuraciemu alebo hovädziemu mäsu či dokonca k rybám.
Tak teda dobrú chuť! :)
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 2 väčšie jablká
- 250 g zeleru (klasický, prípadne stopkový)
- 200 g čerstvého hrozna
- 250 g bieleho gréckeho jogurtu
- 50 g vlašských orechov (odporúčam tieto)
- 2-3 PL šťavy z citróna
- 1 PL medu
- 1 ČL dižónskej horčice
- štipka soli a mletého čierneho korenia
Postup
- Jablká a zeler očistíme a nastrúhame na strúhadle.
- Vo väčšej miske si rozmiešame grécky jogurt s citrónovou šťavou, horčicou, medom, štipkou soli a mletého čierneho korenia.
- Zálievku dobre rozmiešame a pridáme do nej nastrúhané jablko a zeler.
- Následne pridáme aj umyté hrozno a nasekané vlašské orechy.
- Šalát dobre premiešame a pred podávaním ho uložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Čas prípravy | 15 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 207 KCal | |
Sacharidy | 23 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bielkoviny | 9 g | |
Tuky | 9 g |