Fit Recepty
Sleduj ma
Maki sushi s rybou

Maki sushi s rybou

Skúšali ste si už doma pripraviť sushi? Nie je to veru žiadna veda, sushi si môžete pripraviť skutočne úplne jednoducho a hravo aj zo svojej kuchyne. Zapojte rodinku, kamarátky a poďte vyskúšať toto chutné maki sushi s rybou, ktoré chutí úplne ako z reštaurácie.

Základ každého sushi je dobre uvarený, správny typ ryže. Ja som použila ryžu SOS Classic, ktorá je vhodná aj na sushi a vyšla úplne perfektne. Určite ju pred varením poriadne prepláchnite a presne nasledujte môj nižšie spísaný postup.

Ako náplň som použila čerstvého lososa (v sushi kvalite), mrkvu, roztlačené avokádo a wasabi pastu. Pokojne však so svojím sushi zaexperimentujte a pridajte si doň suroviny, ktoré máte doma radi - perfektná bude takmer akákoľvek zelenina, či druh ryby.

Ak by ste si chceli pripraviť sushi s lososom, no neviete sa dostať k lososovi v sushi kvalite, môžete použiť zamrazeného a následne rozmrazeného lososa - po rozmrazení by mal byť bezpečný aj na konzumáciu bez tepelnej úpravy.

Pre verziu bez cukru môžete do zálievky pokojne použiť xylitol alebo podobné sladidlo.

Ak vyskúšate sushi podľa môjho receptu, isto mi dajte vedieť, ako sa vám podarilo. Nech vám chutí.

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 5 plátkov morských rias
  • 250 g ryže SOS Classic (odporúčam túto)
  • 330 ml vody
  • na zálievku:
  • 2 PL ryžového octu na sushi
  • 3/4 ČL soli
  • 1 PL trstinového cukru (alebo xylitolu)
  • na náplň:
  • 150 g lososa (v sushi kvalite), prípadne lososové plátky
  • 1 veľká mrkva (očistená a nakrájaná na plátky)
  • 1 PL wasabi pasty
  • 1 avokádo (roztlačeného, alebo nakrájaného na pásiky)
  • na servírovanie:
  • sójová omáčka
  • marinovaný zázvor
  • wasabi pasta
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Ryžu najskôr zbavíme nadbytočného škrobu. Poriadne ju premyjeme pod tečúcou vodou v sitku, dokým cez ňu nebude pretekať číra voda.
  2. Následne ryžu scedíme a v hrnci ju zalejeme s 330 ml studenej vody. Necháme ju prevrieť na silnejšom plameni, a potom ju varíme pod pokrievkou na miernom plameni po dobu 10 minút. Potom ju ešte necháme odstáť pod pokrievkou po dobu 10 minút. Výsledná ryža by mala byť lesklá, lepkavá, avšak zrnká by sa mali stále od seba oddeľovať.
  3. V miske si zatiaľ zmiešame ocot na sushi spolu so soľou a cukrom.
  4. Uvarenú ryžu premiestnime do misky (aby rýchlejšie vychladla) a následne ju rozmiešame s pripravenou zálievkou. Ryžu necháme chvíľu vychladnúť.
  5. Pripravíme si všetky suroviny na sushi, aby sme ich mali po ruke.
  6. Na rolovaciu podložku položíme morskú riasu, lesklou stranou nadol.
  7. Vychladenú ryžu navrstvíme na morskú riasu, pričom necháme trochu voľného miesta z vrchnej strany riasy. Ryžu rukami zarovno zahladíme.
  8. Približne do stredu urobíme priečne pásik s wasabi pastou a priečne cez rolku rozložíme aj plátky ryby, mrkvu a avokádo, prípadne ďalšie suroviny.
  9. Ruky si navlhčíme a rolku prehneme od seba do polovice, aby sme prekryli celú náplň. Navlhčenými rukami rolku jemne zatlačíme, aby sa vnútro prepojilo a následne rolku úplne zrolujeme a opäť dobre zatlačíme (do tvaru valčeka).
  10. Rolku napokon nakrájame ostrým a navlhčeným nožom. Odporúčam ho otrieť do kuchynskej utierky a navlhčiť vodou pred každým rezom.
  11. Proces zopakujeme aj so zvyšnými 4 morskými riasami.
  12. Sushi podávame so sójovou omáčkou, wasabi pastou a marinovaným zázvorom.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy35 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal416 KCal
Sacharidy54 g
Vláknina4 g
Bielkoviny15 g
Tuky12 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu