
Ovocno-tvarohový nákyp
Spomínam si na svoje detstvo u babky, ktorá vedela pripraviť skvelý ryžový nákyp a ako deti sme sa ho nevedeli dojesť. Som presvedčená o tom, že ak by babka poznala recept na tento ovocno-tvarohový nákyp bez ryže, cukru a múky, pripravila by ho rovnako skvelo, chutne a ešte aj zdravšie.
Základ ovocno-tvarohového nákypu tvorí na minerálne látky a bielkoviny bohatý tvaroh, ktorý telo dostatočne zasýti a dodá mu potrebný vápnik. Na rad prichádza ovocie v podobe vitamínmi nabitých jabĺk, sladučkých jahôd a banány bohaté na vlákninu a draslík. Namiesto cukru si ovocie posypte hrejivým korením v podobe škorice - nielenže krásne prevonia celý váš byt, no dodá nákypu perfektnú chuť. Milovníci jogurtu dosiahnu s týmto nákypom vrchol chutí a navyše posilnia svoje kosti, upokoja žalúdok a neohrozia ani svoje ploché bruško. Celý nákyp z ovocia a tvarohu je nízkokalorický a takisto bohatý na vlákninu a bielkoviny.
Tento zdravý ovocno-tvarohový nákyp je jednoduchý na prípravu a navyše veľmi chutný, a to aj bez pridania ryže, cukru či múky. Pripraviť si ho môžete ako chutný obed, ale hodí sa aj ako dezert či teplé raňajky. Jeho základ tvorí táto zdravá a vynikajúca trojkombinácia - ovocie, tvaroh a jogurt.
Ingrediencie
- 2 menšie jablká
- 200g jahôd (prípadne iného ovocia)
- 2 banány
- 200g tvarohu
- 150g bieleho jogurtu
- orechy, sušené hrozienka, kokos.. (voliteľné)
- škorica (voliteľné) (odporúčam túto cejlónsku)
- 1 vajce (voliteľné)
Postup
- Jablká si nastrúhame, alebo narežeme na malé kúsky.
- Poukladáme ich na spodok menšej formy na pečenie (napr. na chlieb) a na ne poukladáme jahody, alebo iné zvolené ovocie.
- Ovocie môžeme posypať škoricou.
- V miske si roztlačíme banány vidličkou a pridáme k ním tvaroh a jogurt.
- Zmes poriadne rozmiešame.
- Môžeme do nej tiež pridať oriešky, kokos alebo sušené hrozienka podľa chuti.
- Hotovú tvarohovú polevu vylejeme na ovocie a celý nákyp pečieme 30-35 minút pri 180 stupňoch.
- Nákyp vyberieme, keď začne vrch chytať hnedastú farbu.
- Nákyp servírujeme teplý alebo studený.
- Hotový nákyp nebude držať tvar, ale bude vynikajúci! Ak chcete, aby držal svoj tvar, pridajte do tvarohovej polevy aj vajce.
Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 367 KCal | |
Sacharidy | 57 g | |
Vláknina | 10 g | |
Bielkoviny | 28 g | |
Tuky | 1 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínNízkotučnéVegetariánskeRaňajkyZdravé dezertyBez vajecObed a večera bez múkyRaňajky bez múky a lepkuBezvaječné recepty na obed a večeruFitness recepty na obed a večeruRecepty na nízkotučné obedy a večereFitness dezerty s vysokým obsahom bielkovínNízkokalorické dezertyZdravé dezerty bez vajecZdravé dezerty bez múky a lepkuDezerty s vysokým obsahom vlákniny
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.