
Špenátová shakshuka
Omrzeli vás vajíčka na klasický spôsob? Vyskúšajte tento perfektne chutný, zdravý a zároveň i jednoduchý recept. Špenátová shakshuka sa stane jedným z vašich najobľúbenejších receptov s vajíčkami. Sama neverím, že som shakshuku vyskúšala až teraz!
V jednoduchosti povedané, Shakshuka je kombinácia vajec uvarených v paradajkovej omáčke. Potom sa už len treba vyhrať s koreninami a hotová pochúťka je na svete. Môže to znieť ako zvláštna kombinácia, ale ubezpečujem vás, že chutí úžasne. Do klasického receptu na shakshuku sa špenát nepridáva, avšak ja som ho tam prihodila a bol to veru skvelý nápad, nielen z výživového ale aj chuťového hľadiska. Vajíčka so špenátom v paradajkovej omáčke, to je teda chutná trojka. Na tento recept sa najlepšie hodia sekané paradajky z plechovky, keďže obsahujú ten správny pomer paradajkového pyré k sekaným paradajkám. Ak však chcete použiť čerstvé paradajky, môžete si konzistenciu prispôsobiť pomocou dodatočného paradajkového pyré.
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať iba jednu panvicu. Recept je naozaj úplne jednoduchý, verím teda, že sa podarí každému. Shakshuka je perfektná ako zdravá večera či raňajky. Tradične sa servíruje na panvici a ponára sa do nej pita chlieb. Existuje niekoľko spôsobov, ako si ju pripraviť, tento je však jeden z tých najrýchlejších a najjednoduchších. A samozrejme, aj najchutnejších! :) Zároveň ide o výživné jedlo s vysokým obsahom stopových prvkov aj bielkovín.
Dúfam, že aj vy si po príprave tohto receptu poviete, špenátová shakshuka, už sa na teba opäť teším! ;)
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 4 veľké vajcia
- 100 g baby špenátu
- 400 g sekaných, lúpaných paradajok (z konzervy)
- 1 cibuľa
- 1 ČL olivového oleja (odporúčam tento)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 ČL soli
- 1/4 ČL mletej červenej papriky
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
- štipka chilli korenia
- štipka mletej rasce
- hrsť petržlenovej vňate
Postup
- Vo väčšej panvici (odporúčam túto) si na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita.
- Následne pridáme nasekané paradajky s nálevom, prelisované strúčiky cesnaku, všetky koreniny, soľ, umytý baby špenát, petržlenovú vňať a zmes 3 minúty miešame.
- Potom do paradajkovej omáčky urobíme 4 priehlbinky, do ktorých rozbijeme vajíčka.
- Panvicu prikryjeme pokrievkou a vajíčka varíme v omáčke na slabšom plameni po dobu 10 minút, alebo pokým nebudú dostatočne uvarené.
Čas prípravy | 20 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 243 KCal | |
Sacharidy | 14 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bielkoviny | 17 g | |
Tuky | 13 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruNízkokalorickéObedy a večereBez lepkuBez orechovZeleninaRaňajky bez laktózyBezlaktózové recepty na obedy a večereZdravé zeleninové obedy a večereFitness raňajkyDiétne recepty na raňajkyDiétne recepty na obedy a večereZdravé bezmäsité recepty na obedy a večereFitness recepty s vajciami a vysokým obsahom bielkovínNízkokalorické diétne recepty s vajíčkamiNízkokalorické diétne zeleninové receptyBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.