Fit Recepty
Sleduj ma
Špenátová shakshuka

Špenátová shakshuka

Omrzeli vás vajíčka na klasický spôsob? Vyskúšajte tento perfektne chutný, zdravý a zároveň i jednoduchý recept. Špenátová shakshuka sa stane jedným z vašich najobľúbenejších receptov s vajíčkami. Sama neverím, že som shakshuku vyskúšala až teraz!

V jednoduchosti povedané, Shakshuka je kombinácia vajec uvarených v paradajkovej omáčke. Potom sa už len treba vyhrať s koreninami a hotová pochúťka je na svete. Môže to znieť ako zvláštna kombinácia, ale ubezpečujem vás, že chutí úžasne. Do klasického receptu na shakshuku sa špenát nepridáva, avšak ja som ho tam prihodila a bol to veru skvelý nápad, nielen z výživového ale aj chuťového hľadiska. Vajíčka so špenátom v paradajkovej omáčke, to je teda chutná trojka. Na tento recept sa najlepšie hodia sekané paradajky z plechovky, keďže obsahujú ten správny pomer paradajkového pyré k sekaným paradajkám. Ak však chcete použiť čerstvé paradajky, môžete si konzistenciu prispôsobiť pomocou dodatočného paradajkového pyré.

Na prípravu tohto receptu budete potrebovať iba jednu panvicu. Recept je naozaj úplne jednoduchý, verím teda, že sa podarí každému. Shakshuka je perfektná ako zdravá večera či raňajky. Tradične sa servíruje na panvici a ponára sa do nej pita chlieb. Existuje niekoľko spôsobov, ako si ju pripraviť, tento je však jeden z tých najrýchlejších a najjednoduchších. A samozrejme, aj najchutnejších! :) Zároveň ide o výživné jedlo s vysokým obsahom stopových prvkov aj bielkovín.

Dúfam, že aj vy si po príprave tohto receptu poviete, špenátová shakshuka, už sa na teba opäť teším! ;)

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Ingrediencie

  • 4 veľké vajcia
  • 100 g baby špenátu
  • 400 g sekaných, lúpaných paradajok (z konzervy)
  • 1 cibuľa
  • 1 ČL olivového oleja odporúčam tento
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL mletej červenej papriky
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • štipka chilli korenia
  • štipka mletej rasce
  • hrsť petržlenovej vňate

Postup

  1. Vo väčšej panvici si na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita.
  2. Následne pridáme nasekané paradajky s nálevom, prelisované strúčiky cesnaku, všetky koreniny, soľ, umytý baby špenát, petržlenovú vňať a zmes 3 minúty miešame.
  3. Potom do paradajkovej omáčky urobíme 4 priehlbinky, do ktorých rozbijeme vajíčka.
  4. Panvicu prikryjeme pokrievkou a vajíčka varíme v omáčke na slabšom plameni po dobu 10 minút, alebo pokým nebudú dostatočne uvarené.
Kniha Obedy a večere
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Kúpiť knihu
Čas prípravy20 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal243 KCal
Sacharidy14 g
Vláknina4 g
Bielkoviny17 g
Tuky13 g