
Výborná a zdravá fit tuniaková nátierka
Zdravé nátierky máme doma radi a túto tuniakovú úplne milujeme. Oproti klasickému receptu sa môže pýšiť nižším obsahom tuku a kalórií, čo je skvelé najmä v prípade, že nátierky takisto zbožňujete a väčšinou z nich zjete viac ako by sa patrilo :)
Táto lahodná a výživná tuniaková nátierka sa skvelo hodí k domácemu celozrnnému pečivu, no vychutnať si ju môžete napríklad aj s chrumkavými kukuričnými či ryžovými chlabíkmi. Na jej prípravu budete potrebovať iba 4 bežne dostupné suroviny a soľ. A čo poteší asi najviac, 1 zo 4 porcií obsahuje iba 95 kalórií (s použitím avokáda)!
Trik v jej receptúre spočíva v tom, že veľká časť masla sa nahradí cícerom, ktorý nátierku krásne zjemní a navyše jej dodá viac vitamínov, minerálov, vlákniny a bielkovín ako maslo. Nátierka tak nebude extrémne maslová, ale taká akurát. V druhej časti nátierky môžete zase použiť buď maslo alebo avokádo, s ktorým ju posuniete na ešte zdravší level. Odporúčam použiť krémovejšie avokádo z odrody Haas (to je to menšie a tmavšie).
Tuniak je skvelou surovinou, pretože okrem toho, že obsahuje takmer samé bielkoviny, poskytne aj množstvo omega 3 mastných kyselín. Vyskúšajte túto chutnú tuniakovú nátierku, určite si na nej pochutíte.
Ingrediencie
- 1/2 cibule
- 100g uvareného cíceru
- 1 zrelé avokádo alebo 100g masla
- 1/2 ČL morskej soli
- 120g tuniaka vo vlastnej šťave (alebo v olivovom oleji) (odporúčam tento)
Postup
- Tuniaka aj so šťavou, prípadne s olivovým olejom dáme do mixéra, pridáme ostatné ingrediencie a rozmixujeme dohladka.
- Hotovú nátierku natrieme na celozrnné (prípadne iné) pečivo.
- Na záver môžeme posypať nasekanou pažítkou alebo jarnou cibuľkou.

Čas prípravy | 10 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 95 KCal | |
Sacharidy | 3 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 7 g | |
Tuky | 6 g |