
Cuketovo pohánkové vežičky s vajíčkom a paradajkami
Chutné cuketovo pohánkové vežičky plnené vajíčkom a dozdobené dusenými paradajkami. Ľahké jedlo ktoré nezaťaží váš žalúdok, no za to vás určite nasýti. Má vysoký obsah bielkovín, no zároveň málo tuku a kalórií. Perfektné jedlo pri diéte alebo pre športovcov, ktoré poteší svojimi nutričnými hodnotami, no najmä skvelou chuťou. Toto výživné jedlo plné vitamínov a minerálov si zamilujete na raňajky, obed aj ako teplú večeru.
Pohánka je prirodzene bezlepková, vhodná teda aj pre celiatikov, obsahuje komplexné bielkoviny a sacharidy, vlákninu a bohato sú v nej zastúpené aj minerálne látky a celý rad vitamínov. Preslávená je aj vďaka bohatému obsahu rutínu, ktorý pomáha zvyšovať pružnosť ciev pri žilových ochoreniach. Šťavnatá cuketa zároveň podporuje obranyschopnosť organizmu a dodáva mu množstvo cenných látok.
Ak by ste chceli vyskúšať o niečo menej diétnu verziu, môžete do cesta zamiešať aj kúsok strúhaného syra.
Ingrediencie
- 1/2 hrnčeka pohánky (odporúčam túto)
- 1 cuketa
- 2 vajcia
- štipka morskej soli
- Na oblohu:
- 2 paradajky (alebo 100g cherry paradajok)
- 2 vajcia
Postup
- Pohánku uvaríme v 1 hrnčeku vody.
- Necháme ju vychladnúť a následne ju v miske zmiešame s najemno nastrúhanou cuketou, vajíčkami a štipkou morskej soli.
- Z cesta vytvarujeme malé placky ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme ich 35-40 minút na 190 stupňoch do zlatista, dokým sa z nich nevyparí takmer všetka tekutina.
- Na nepriľnavú panvicu si oddelene rozbijeme a uvaríme 2 vajíčka.
- Hotové volské oči uložíme medzi dve upečené placky.
- Paradajky si nakrájame nadrobno a chvíľu podusíme na panvici.
- Na záver nimi dozdobíme vežičky.
- Vežičky môžeme podávať spolu s okoreneným gréckym jogurtom, horčicou či kečupom bez cukru.
- Dobrú chuť!
Čas prípravy | 55 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 300 KCal | |
Sacharidy | 30 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bielkoviny | 18 g | |
Tuky | 10 g |