Fit Recepty
Sleduj ma
Šošovicové rizoto s cuketou a tuniakom

Šošovicové rizoto s cuketou a tuniakom

Vyskúšajte moje jednoduché šošovicové rizoto s cuketou a tuniakom. Recept na šošovicové rizoto je celkom rýchly, príprava vám zaberie len okolo pol hodiny, takže ho zvládnete aj počas uponáhľaných dní. Jedlo je pomerne nízkokalorické a bohaté na mikronutrienty, no a čo je najdôležitejšie, nájdete v ňom samé zdraviu prospešné suroviny. Tak hor sa do prípravy!

Šošovica je vďačná strukovina, ktorá v tomto recepte rozhodne zaboduje. Je bohatá nielen na vlákninu a bielkoviny, ale aj na vysoké množstvo vitamínov a minerálov. Viem, že receptov zo šošovice nie je až tak veľa, preto s ňou rada experimentujem a skúšam všakovaké nové fit jedlá, ktoré budú chutiť aj mojej rodinke. Tuniak je zase skvelým zdrojom bielkovín a omega-3 kyselín. Ozaj je to chutná kombinácia surovín, tak ak opäť neviete, čo zdravé si navariť zo šošovice, siahnite po tomto recepte. Použiť môžete hnedú ale aj červenú šošovicu. Na cesnaku tiež určite nešetrite a ak chcete, môžete si do jedla vmiešať aj za hrsť strúhaného syra.

Toto jednoduché šošovicové rizoto s cuketou a tuniakom je tiež perfektným jedlom na krabičkovanie. Zabaľte si ho tak so sebou jednoducho do práce alebo školy. No a nezabudnite, že 1 hrnček v receptoch stále predstavuje objem 250 ml. Z uvedených surovín vám výjdu 4 menšie porcie.

Spojenie ryže, cukety, tuniaka a šošovice si vás v tomto zdravom recepte zaručene získa. Dúfam teda, že ho skúsite.

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).

Ingrediencie

  • 150 g šošovice
  • štipka mletej rasce a mletého čierneho korenia
  • strúhaná mozzarella alebo iný syr (voliteľné)
  • 1,5 hrnčeka hnedej ryže
  • 3 hrnčeky zeleninového vývaru
  • 1 väčšia cuketa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 PL oleja, prípadne masla odporúčam tento
  • 200 g tuniaka (vo vlastnej šťave) (odporúčam tento)
  • 1 ČL soli

Postup

  1. Vo veľkom hrnci si na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu.
  2. Pridáme hnedú ryžu, párkrát premiešame a zalejeme ju zeleninovým vývarom.
  3. Ryžu varíme zhruba 15 minút do mäkka.
  4. V druhom hrnci zalejeme šošovicu približne dvojnásobným objemom vody a uvaríme ju do mäkka (okolo 20 minút).
  5. Keď je ryža aj šošovica uvarená, šošovicu vmiešame do ryže a pridáme aj korenie, soľ, prelisované strúčiky cesnaku a nastrúhanú cuketu. V prípade záujmu môžeme pridať aj nastrúhaný syr.
  6. Rizoto miešame na slabom plameni ešte približne 3 minúty a následne ho môžeme podávať, doplnené o tuniaka zbaveného šťavy.
Kniha Obedy a večere
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).
Kúpiť knihu
Čas prípravy35 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal342 KCal
Sacharidy45 g
Vláknina8 g
Bielkoviny23 g
Tuky6 g